Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

   Η πιο συνηθισμένη ερώτηση γονιών την τελευταία μέρα του σχολείου.Να κάνουν τα παιδιά επανάληψη το καλοκαίρι;Να κάνουν προετοιμασία για του χρόνου;Μήπως να μην κάνουν τίποτα;
Υπάρχουν πολλές απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα και εδώ θα παραθέσω τη δική μου γνώμη.
   Στο να επιτευχθεί η μάθηση  συντελλούν πολλοί παράγοντες όπως η συμμετοχή του δασκάλου, η αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές, η αξιολόγηση και η συστηματική δουλειά.Επομένως οι πολλές φωτοτυπίες από το διαδίκτυο που θα χρησιμοποιήσουν οι γονείς ή τα καλοκαιρινά βιβλία που σχετίζονται με τη διδακτέα ύλη δεν οδηγούν απαραίτητα στη μάθηση, που θα διατηρήσουν τα παιδιά μέχρι την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς.Ιδιαίτερα όταν αυτά συνοδεύονται από πίεση.
   Μια καλή λύση, στην περίπτωση που συναινεί και το παιδί φυσικά, θα ήταν ένα βιβλίο που θα ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα των μαθητών.Σεβόμαστε τις απόψεις του και το αφήνουμε να διαλέξει.Τα βιβλία είναι απόλαυση και χαρά, δεν πρέπει να οδηγούν τα παιδιά σε πίεση και δυσφορία.
   Παρακάτω σας παραθέτω και την άποψη της συγγραφέως Αγγελικής Βαρελλά:

«Νομίζω ότι, καταρχάς, πρέπει να βγάλουμε το «πρέπει» από την ερώτηση. Το βιβλίο είναι απόλυτη επιλογή. Αν θέλει το παιδί να ξεκουραστεί και να διαβάσει, έχει καλώς. Γιατί εφόσον είναι σε διακοπές, έχει κάθε δικαίωμα να μην διαβάσει. Ποτέ μου δεν θα πίεζα ένα παιδί να διαβάσει ένα βιβλίο. Μπορεί να προσπαθούσα να το πείσω με τον δικό μου τρόπο. Μόνη μου, χωρίς να πιστεύω ότι κάνω σπουδαία δουλειά, έχω κάνει 6 βιβλία ‘καλοκαιρινά’. Προσπαθώ με παιχνιδιάρικο τρόπο να κάνω τα παιδιά να εδραιώσουν τις γνώσεις της σχολικής χρονιάς. Κι αυτό επίσης, αν θέλουν, μπορούν να το κάνουν, αλλά σίγουρα δεν είναι υποχρεωτικό.
Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές. Δεν είναι το ίδιο να κάνεις ασκήσεις με αυτά που έμαθες, με το να ανεβαίνεις ψηλά στον ουρανό μέσα από ένα βιβλίο. Το καλύτερο θα ήταν και τα δύο. Αλλά δεν θα προτιμούσα να κάνει ασκησούλες, από το να διαβάσει ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Διάβασμα οπωσδήποτε λογοτεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, τα παιδιά θα επιλέξουν αυτά που θέλουν».
Aγγελική Βαρελλά, συγγραφέας
 πηγή: http://www.familylife.gr/
  Και ας μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι είναι περίοδος ξεκούρασης και ανεμελιάς.Ας τα αφήσουμε να το απολαύσουν, ειδικά σε μικρές ηλικίες!!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου